[...] protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy. Mamy więc 64kg*2,2g = 140g B Co z tłuszczem? Jeśli decydujemy się na dietę wysoko węglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży [...]
[...] protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy. Mamy więc 90kg*2,2g = 198g B Co z tłuszczem? Jeśli decydujemy się na dietę wysokowęglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży [...]
[...] protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy. Mamy więc 90kg*2,2g = 198g B Co z tłuszczem? Jeśli decydujemy się na dietę wysokowęglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży [...]
[...] dużych dawkach (5-10 gram dziennie), witamina E w bardzo dużych dawkach (2-4 tysiące procent zapotrzebowania). Niekiedy w kilka tygodni potrafią sprowadzić ciśnienie do normy. Kolejna przyczyna nadciśnienia pulsowego (dużej różnicy między wynikami) to nadczynność tarczycy Często nadciśnienie jest efektem subklinicznego niedoboru choliny, na [...]
[...] protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy. Mamy więc 80kg*2,2g = 176g B Co z tłuszczem? Jeśli decydujemy się na dietę wysoko węglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży [...]
[...] kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia [...]
[...] protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy. Mamy więc 80kg*2,2g = 176g B Co z tłuszczem? Jeśli decydujemy się na dietę wysoko węglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży [...]
[...] protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy. Mamy więc 80kg*2,2g = 176g B Co z tłuszczem? Jeśli decydujemy się na dietę wysoko węglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży [...]
[...] wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Tylko jedna trzecia cholesterolu w naszym organizmie zależy od diety. Mimo to w obliczu zagrożenia chorobami metabolicznymi zaostrzono normy żywieniowe. Według najnowszych zaleceń, nie powinniśmy dostarczać organizmowi więcej niż 200 mg cholesterolu dziennie (do niedawna dopuszczano 300 mg). Nie można jednak [...]
Obecne zalecenia/normy żywieniowe mówią o ograniczaniu nasyconych tak nisko jak to możliwe. Natomiast w kwestii proporcji omega-3 i omega-6, to nie ma tu jakieś "złotej" proporcji. Istotne jest by omega-3 w diecie się pojawiało. Zalecenia dla osób dorosłych wynoszą obecnie 2 porcje ryby tydzień (w tym raz tłusta) lub suplementacja EPA/DHA w ilości [...]
Sprecyzujmy trochę! Normy żywieniowe podają 1g Bcaa na 10kg masy ciała czyli zakłada się, że dawka dzienna to dwie porcje po 3 tabl czyli 9g Bcaa dla osoby ważącej ok 90 kg. Od tego wychodząc dopiero ustalasz czy chcesz przekorczyć dawkę? Czy brać wg norm? itp itd. Kwestia tego ile się powinno brać na dobrą sprawę nie jest do dziś sprecyzowana. [...]
W Twoim wieku nie powinno się liczyć kcal, ponieważ ciągle rośniesz i się rozwijasz. Podstawą powinna być dieta oparta na zdrowych, nieprzetworzonych produktach, zawierająca odpowiednie źródła białka, tłuszczu, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Ważna jest odpowiednia ilość warzyw. Należy przede wszystkim unikać słodyczy, fast foodów, [...]
Myślę, że powinieneś rzucić okiem na informacje dotyczące norm SONA - sugerowane optymalne normy żywieniowe dla witamin. Są bardziej optymalne niż systemu RDA. Zapotrzebnowanie na skłądniki odzywcze wg SONA jest związane z zapotrzebowaniem indywidualnym i uwzględnia stan zdrowia, wiek, tryb życia itd. Potwierdzają to liczne badania. Dużó [...]
Tak na chlopski rozum, normy zywieniowe dla sportowcow sa ogolnymi zaleceniami niezaleznie od tego co jesz. Skoro zakladasz spozywanie bialka w ilosciach np.2g/kg ciala to trzeba je jakosc dostarczyc a produkty zwierzece sa najlatwiej przyswajalnym zrodlem. Wiec musisz zwiekszyc ich ilosc, roslinne maja bialko, ale gorzej przyswajalne, nie wiem [...]
[...] tabelę z większością danych w "Biochemii Harpera" red.n.t. prof.F.Kokot. (stare wydanie-1998r.) Przepiszę fragment tabeli 54-8. z podpisem "Zalecane normy żywieniowe. Zabezpieczają one utrzymanie dobrego stanu odżywiania większości zdrowych mieszkańców Stanów Zjednoczonych*" Mężczyźni, wiek 15-18l; waga(śr.) 66kg; [...]
[...] badania dotyczące supli z za oceanu? Watro zapewniam. Te z wiarygodnego źródła a zwłaszcza kupowane tam na miejscu zawsze będą miały inne składy niż rodzime ich prawo i normy żywieniowe są inne niż nasze. Tak jak napisałem masz prawo kupować suple jakie chcesz i na nasza firmę mieć wywalone. Lecz zapewniam Ciebie, że nie wszystko złoto co [...]
[...] i zasady ich funkcjonowania w obrocie maja być zgodne z zasadami obowiązującymi w UE. Wszystkie suplementy diety znajdujące się na rynku powinny spełniać rygorystyczne normy żywieniowe i podlegają stałemu nadzorowi inspekcji sanitarnej. Sprzedaż leków jako suplementów jest wyjątkiem. Tylko nieodpowiedzialne firmy stosują tego typu [...]
[...] poziom tzw. 'złego' cholesterolu (LDL), zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i zawału serca. w Polsce spożywa się znacznie mniej tłuszczów wielonienasyconych niż zalecają normy żywieniowe, dlatego wskazane jest zwiększenie w codziennym jadłospisie udziału produktów zawierających ten typ tłuszczów. Tłuszcze jednonienasycone Tłuszcze te [...]
[...] z reklamą wspólnego, ponieważ nie jest obligatoryjna, a obowiązkowa i jest nieodłącznym elementem nie tylko suplementów diety, ale i żywności ogółem. Każde Państwo, ma inne normy żywieniowe, UE nie określa ich jednoznacznie - stąd różne dozwolone dawki, różnych substancji (patrz np. produkty amerykańskie, które w dużej części dostępne są w [...]